3. Leefomgeving van de dorpen
Waar we voor staan
Per 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet bundelt en vereenvoudigt de regels voor ruimtelijke projecten. En zorgt daardoor voor een samenhangende aanpak van onze leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Voor de Dorpen vindt dat de gemeente ruimtelijke plannen moet benaderen in de geest van deze komende verandering, vanuit een duidelijke gebiedsvisie.
Hoe we dat voor ons zien? Een gemeente die door inwoners gedragen plannen stimuleert en faciliteert, in plaats van zich te verschuilen achter regels en wetgeving. Durven door te doen! Dat principe moet wat ons betreft leidend zijn. En daarbij: vroegtijdige, transparante en open communicatie met alle betrokkenen en belanghebbenden, met duidelijke afspraken rondom agendering en verslaglegging.
Het buitengebied
De komende jaren is extra aandacht voor de inrichting van het buitengebied noodzakelijk. Hierover wil Voor de Dorpen samen met inwoners, veehouders, ondernemers en belangengroeperingen in gesprek gaan. Met daarbij de uitdaging om oude privileges en tegenstellingen los te laten en met een open mind op zoek te gaan naar oplossingen waar draagvlak voor is. Het doel: een strategisch toekomstplan opstellen met de gemeente, alle belanghebbenden en externe deskundigen.
De Q-koorts en corona hebben diepe sporen nagelaten in onze gemeenschap. En hoe meer dieren op een klein oppervlak bij elkaar zitten, hoe groter het risico op een uitbraak van infectieziekten die overdraagbaar zijn van dier naar mens. Voor de Dorpen streeft naar een gezonde balans tussen de intensieve veehouderij, omwonenden en de natuur, vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarbij vinden we dat mestbewerkings- en mestverwerkingslocaties thuishoren op industrieterreinen categorie 5. En dat er geen plek is voor intensieve veehouderij aan de rand van de bebouwde omgeving.
Voor de Dorpen vindt dat de gemeente veehouders actief moet helpen om te schakelen naar een vorm van duurzame veehouderij, akkerbouw of een ander verdienmodel. Als boeren willen of moeten stoppen, willen wij samen kijken naar andere functies voor stallen. Leegstand is geen optie, omdat we ondermijnende criminaliteit willen voorkomen.
Duurzame energieopwekking is een controversieel onderwerp met veel impact op het buitengebied. Voor de Dorpen wil aan de hand van de zonneladder stimuleren dat de daken van bedrijfshallen, stallen en woningen als eerste worden benut voor zonnepanelen. Verder zien wij in de gemeente Maashorst geen ruimte voor het plaatsen van windmolens. Wij denken dat dit een regionale opgave is, waarover we graag meedenken.
Wat we gaan doen
- Gesprekken voeren met betrokkenen over de toekomstige inrichting van het buitengebied.
- De gemeente stimuleren om veehouders actief te helpen bij de omschakeling naar duurzame veehouderij en andere verdienmodellen.
- Veehouders geheel of gedeeltelijk financieel compenseren als zij overgaan tot noodzakelijke duurzame investeringen of moeten stoppen. Hoe precies, dat blijft maatwerk. We willen ons als gemeente op provinciaal en rijksniveau inzetten om dit mogelijk te maken.
- Inwoners stimuleren om producten lokaal te kopen voor een reële prijs, waardoor veehouders een goede boterham kunnen verdienen.
- Op lokaal en regionaal niveau nadenken over manieren voor duurzame energieopwekking.
Recreatie en toerisme
Natuurlijk heten wij gasten van harte welkom in onze mooie gemeente! Wij zien toeristen hier graag fietsen, wandelen en genieten van onze kerndorpen en de prachtige omgeving. En recreatie en toerisme zijn van groot belang voor de lokale economie van de gemeente Maashorst. Onder andere het natuurgebied de Maashorst zorgt voor inkomsten voor horeca, detailhandel en andere ondernemers in de regio.
Het is de taak van de gemeente om te zorgen dat de infrastructuur overal op orde is. Concreet: wij willen zorgen voor goede wandel- en fietspaden. Want recreëren moet overal veilig zijn. Daarbij denken we ook aan veilig genieten van de grote grazers in de Maashorst. Aan voldoende rust- en waterpunten en aan goede verbindingen met het openbaar vervoer. En aan passende bedrijvigheid aan de randen van de Maashorst, met mogelijkheden voor kamperen en horeca.
Daarnaast wil Voor de Dorpen ondernemers stimuleren om samen met ons de gemeente te promoten. Om gasten nieuwsgierig te maken naar onze kerkdorpen en alle cultuurhistorische plekken binnen de kernen. Samen met de horeca en andere sectoren willen we toeristen een uitgebreid palet bieden van grote en kleine evenementen, die bijdragen aan de aantrekkingskracht van de gemeente Maashorst.
Daarbij verliezen we onze eigen inwoners niet uit het oog. Massatoerisme willen we voorkomen, en een toename van toerisme mag nooit ten koste gaan van de leefbaarheid die inwoners ervaren. Zij moeten zelf ook de ruimte hebben om optimaal te genieten binnen hun eigen gemeente.
Waar we voor staan
- Wandel- en fietspaden goed onderhouden, om veilig te kunnen recreëren.
- Voldoende rust- en waterpunten realiseren.
- De mogelijkheden voor recreatie aan de rand van natuurgebied de Maashorst onderzoeken.
- Toeristen stimuleren om te kiezen voor een meerdaags verblijf.
- Gesprekken voeren met (horeca)ondernemers over mogelijke evenementen en andere manieren om de gemeente te promoten.